FRT Utbildning

En tio månaders utbildning till

Funktionell Rörelseterapeut

 

Vad är FRT Utbildning?

FRT utbildningen är en klinisk utbildning där du får möjlighet att tillgodogöra dig grundläggande kunskaper inom det område som brukar kallas för manuell ortopedisk medicin vilket kommer att bredda och fördjupa din yrkesroll.

Du kommer att kunna behandla besvär och smärttillstånd härrörande från kroppens skelett-, muskel- och ledsystem.

 

Du lär dig

  • Rörelseundersökningar av bäckenlederna, ryggradens facettleder och extremitetslederna samt specifika test för varje del.
  • Grundläggande neurologisk undersökning avseende motorik, sensorik och reflexer.
  • Palpationsundersökning för varje kroppsdel och naturligtvis specifika behandling-, artikulering- och traktionstekniker för återställa rörelsefunktionen i kroppen.

Vi repeterar och fördjupar oss i det muskulära samspelet kopplat till felställningar och rörelseinskränkningar.

 

Med kroppen!

FRT är således en teknik där du jobbar med kroppen, inte mot kroppen, och ser, känner och systematiskt undersöker var begränsningar sitter för att därefter på ett mjukt sätt ge kroppen möjlighet att återställa normal rörelsefunktion.

Du kan med FRT behandla en kroppsdel eller hela kroppen beroende på problematiken.

 

Tillbaka till det naturliga

Vi har en upprätt kroppshållning som om den är korrekt, fri, neutral, naturlig, du kan kalla det vad du vill, inte bara ger en bra position för våra muskler och leder utan även för våra inre organ och organsystem.

Med den funktionella rörelseterapi behandlingen så hjälper vi kroppen tillbaka till den uppmätta och naturliga kroppshållningen och ger den möjlighet att återställa balans och optimal funktion i bland annat muskler, leder, organ och organsystem.

 

Sex block samt virtuella möten

Utbildningen är uppdelad i sex block. Varje kursblock innehåller en förberedande distansdel då du delges vilka delar av anatomin som du ska repetera och vilka besvär- och sjukdomstillstånd du ska ta del av. Detta kommer också att tas upp under kurstillfällena. Varje delblock följs upp med ett Zoom-möte.

 

Efter tio månaders utbildning är du färdigutbildad som Funktionell rörelseterapeut!

 

Lärare


Lärare på utbildningen är naprapat Johan Ringvall och här nedan kommer en personlig presentation och hälsning från Johan

Hej och vad roligt att du är intresserad av FRT-utbildningen! Den kommer att lyfta dina behandlingar till en ny klinisk nivå.

Jag heter Johan Ringvall, är naprapat och har jobbat med utbildningar inom massageyrket sen början på 90-talet. Jag utbildade mig till massör på 80-talet och började min karriär med att i tre år jobba heltid på en Smärtklinik i Stockholm, med läkare, specialutbildade sjuksköterskor, sjukgymnaster. Där var jag i tre år och fick otroligt mycket erfarenhet och kunskaper om människan, kroppen och smärta. Där växte också viljan att vidareutbilda mig och kunna göra mer för mina patienter. Valet stod mellan sjukgymnast och naprapat. Det blev Naprapat Högskolan, fyra år på heltid innan ”doktorsexamen” 1995.

Efter det utbildade jag mig till PT, jobbade på en stor gymkedja i Stockholm ett par år och jag har även drivit egen klinik på flera håll i landet då livet har tagit mig både söderut och norrut.

Under alla dessa år har jag haft förmånen att få utbilda närmare tusen massörer och dela med mig av egna erfarenheter från mina behandlingar. Då jag själv har bakgrund som massör kunde jag se, förstå och möta intresset och önskan hos de färdigutbildade massörerna som ville lära sig mer efter sin grundutbildning. Flertalet av de som går massageutbildningen är mitt i livet eller har kommit en bit på väg genom livet med allt vad det innebär med familj, bostad m.m. Man har helt enkelt inte tiden och ekonomin för att satsa på en flerårig heltidsutbildning.

Det var det behovet jag såg och som fick den här utbildningen att växa fram i slutet på 90-talet. Den har ändrats och formats genom åren och idag tycker jag den har fått en ”kostym” som passar riktigt bra för en certifierad massör. Som certifierad massör har du den anatomiska grundkunskapen som krävs för att kunna fördjupa dig i skelett-, led- och muskellära samt neurologin som ligger till grund för att kunna arbeta som FRT-terapeut. Likaså har du den praktiska färdigheten med massagen, stretchen, palpationen för att kunna fördjupa dig i behandlingsteknikerna.

Det är ingen idé att starta en utbildning som inte ger ett lärande eller ett resultat. FRT-utbildningen är designad så att den ger dig kunskaper och färdigheter som höjer din kompetensnivå rejält. Många är dom, genom åren, som har sagt att dom kunnat överleva på massageyrket tack vare FRT-utbildningen. Att det har varit FRT-utbildningen som fått folk att våga satsa fullt ut och sagt upp sina gamla jobb eller gått ner på halv- eller deltid.

Så? Är du redo? Vågar du satsa?

Jag kommer vara med dig hela vägen på alla de sätt jag kan för att du ska lyckas med din satsning.

Med Det Bästa/Johan Ringvall, kursansvarig och din lärare

 

 

Praktisk info

Ort & datum

Karlstad- start Preliminärt hösten 2022 

Fredag – söndag 9 – 17 (söndag avslut kl. 16)

Block 1: Bäckenet/SI-lederna

Block 2: Ländryggen

Block 3: Thorax, bröstrygg och revbensleder

Block 4: Halsryggraden

Block 5: Övre extremitet

Block 6: Nedre extremitet

.
.

Umeå

Block 1: Bäckenet/SI-lederna, vecka 12, 26-28/3

Block 2: Ländryggen, vecka 21, 28-30/5

Block 3: Thorax, bröstrygg och revbensleder, vecka 32, 13-15/8

Block 4: Halsryggraden, vecka 41, 15-17/10

Block 5: Övre extremitet, vecka 49, 10-12/12

Block 6: Nedre extremitet, 11-13 februari 2022

.

.

Karlskrona – start Preliminärt hösten 2022 

Fredag – söndag 9 – 17 (söndag avslut kl. 16)

Block 1: Bäckenet/SI-lederna

Block 2: Ländryggen

Block 3: Thorax, bröstrygg och revbensleder

Block 4: Halsryggraden

Block 5: Övre extremitet

Block 6: Nedre extremitet

.

.

Investering

28 900kr + moms (36 125kr ink. moms)

Kurslitteratur ingår.

Anmälningsavgift: 6 000kr som faktureras i samband med anmälan.

2 års räntefri delbetalning möjlig.

 

Sista anmälningsdag

45 dagar före kursstart, alternativt i mån av plats.

 

Förkunskaper

För att vara behörig behöver du vara utbildad massageterapeut eller medicinsk massageterapeut.

Det viktiga är att du dels har svensk klassisk massage utbildning samt anatomi, fysiologi samt sjukdoms & skadelära utbildning motsvarande en massageterapeut. Vi vet att det även finns utbildningar till massör som innehåller detta så det kan vara att även du som är utbildad massör är behörig att söka.

Kontakta oss ifall du är osäker på om du är behörig.