Varje resa börjar med ett steg Ta det steget idag!

 

Introduktionskurs i Hathayoga med Ayurvedisk inriktning

 

Yoga – en väg till frihet!

Vi har på Svenska Hälsoteamet glädjen att presentera en för Sverige unik Ayurvedisk Hatha Yoga kurs som är en försmak till vår yogalärarutbildning till Certifierad och Diplomerad Yogalärare. En mycket spännade introduktionskurs där du introduceras till Hathayogans underbara värld och så i samspel med den uråldriga kunskapen & visdomen inom Ayurveda.

 

Upplägg, innehåll samt bakgrund

En tvådagarsretreat med underbar Yoga. Utbildningen är en kort yogaretreat med dagsschemat utformat enligt Ayurvediska principer. Du får eller ger dig själv två sköna dagar för din utveckling, din hälsa, ditt välbefinnande, din integration, din kropp och din själ. Du introduceras till den urgamla vetenskapen Yoga och tar del av ett inspirerande och närande forum där du utvecklas som person och där yogan växer fram i dig på dina egna villkor.

 

Individanpassad undervisning!

Alla deltagare liksom alla yogautövare är unika och har sin unika väg att gå. Detta är av vikt att förstå och ta hänsyn till i allt yogautövande. Yogapositionerna skall passa för dig, inte tvärtom. Utövaren och upplevelsen är i fokus, inte yogapositionerna eller yogapasset. Anmäl dig!

 

Upplevelsebaserat!

Det är själva upplevelsen i sin helhet av yoga som berikar oss och vi håller under kursen betoning på trygg miljö (sacred space) som tillåter din yogautövning att blomstra från hjärtat. Egen yogautövning, reflektion, meditation, samtal samt praktiska övningar i grupp är alla lika viktiga delar och ges, liksom varje elev, lika mycket respekt och uppmärksamhet under yogakursen.

 

Ayurveda

Ayurveda och yoga har en lång tradition av samspel och av att komplettera varandra. På många håll i Indien så ordinerar den Ayurvediske doktorn sin patient att utöva särskilda yogaövningar jämte kosthållning, sätt att tänka med mera, för en optimal läkningsprocess. Övningarna och utövandet av dem är individuella och kan därför se väldigt olika ut beroende på personlighetstyp och eventuell åkomma. Under introduktionskursen kommer du att introduceras till Ayurvedans grunder enligt dina egna behov och smaka på vad det innebär att med Ayurvedans hjälp anpassa din livsrytm, yogautövning, kosthållning, andningsövning, meditation samt förhållningssätt till livet. Unik och värdefull kunskap för den som vill leva med optimal hälsa och välbefinnande.

 

Yoga – Förening och Helhet!

Yoga handlar om att leva och andas Yoga var stund och fylla sig själv med sin egen energi och livskraft. Att finna källan till sin tillfredställelse inombords. Yoga är en bred väg som hjälper var och en som närmar sig den med öppet sinne, ödmjukhet och respekt att snabbt och effektivt göra framsteg i sitt liv. Själva ordet yoga betyder förening och Yoga är en flertusenårig tradition, en urgammal österländsk vetenskap om människans natur. Om samspelet mellan kropp-ande-sinne-tankar-känslor-andning-omgivning-handling-själ med mera. Yogans väg bär med sig förslag till oss alla hur vi kan leva med optimal och total hälsa harmoni balans och inre tillfredställelse. Hathayoga är vidare en av flera grenar inom yoga och den mest utbredda i världen idag. Det är en fysisk yoga och kännetecken är de positioner, så kallade asanas, utövaren intar och andas i på varierande vis. Viktigt och värt att veta är dock att själva utövandet av dessa asanas endast är en del i en större helhet. En helhet du kommer att få lära dig om under denna vår 2-åriga yogalärarutbildning. Alltsamman i Yoga, oavsett stil syftar till att förena dig till en hel individ samt till ett med den univerella livskraften eller vad vi väljer att kalla den kraft och intelligens som bygger upp allt liv och tillvaron.

 

Yogisk filosofi och spiritualitet

Spiritualitet och religion är två vitt skilda saker. Den ena bygger på regler och förordningar och den andra på frihet och utveckling. Den yogiska filosofi yogaeleven tar del av är i mångt och mycket kopplat till Indisk religion men detta ses på från ett spirituellt och medvetet perspektiv. Eleven ser på filosofin utifrån människans och medvetandets potential och utveckling. Inte religiöst.

 

Meditation

Yoga är en väg till meditation. Det är ett sätt att befria oss, vår kropp och vårat inre från spänning och här sätta oss i samklang med den univerella livskraften som flyter genom oss och allt som existerar. Vi finner då harmoni och balans. -Vi kan då sitta stilla. När vi väl kan sitta stilla så kan vi på djupet lära oss att observera sinnet och finna platsen av varken sinne, tankar eller känslor. Platsen av ”No Mind”.

 

Sammanfattat innehåll

Du kommer dessa två dagar att få smaka på delar av innehållet i vår 2-åriga Hathayogalärarutbildning där du nedan kan läsa om innehållet i denna -Nyckelord är lärande med nyfikenhet, öppenhet, trygghet, kärlek, respekt och glädje.

• Asanas: Du lär dig flera Hatha Yoga program och yogapositioner i olika utföranden beroende på personlig tillgänglighet. Av dessa program och övningar ingår förutom rena Hathayoga program bland annat fyra stycken Ayurvedaprogram, yinyoga samt ashtanga vinyasa yoga.

• Pranayama: Du lär dig ett flertal andningsövningar och andningsprogram.

• Meditation: Mindfulnessmeditation från Vipassanatraditionen.

• Yoga nidra

• Karmayoga

• Yogisk historik & filosofi: Bhagavad Gita, Yoga Sutras, Upanishaderna, Yogans Språk med flera.

• Ayurveda: Introduktion och applikation i vardagslivet.

• Sanskritstudier , Mantras & Chanting

• Specifik anatomi, fysiologi samt biomekanik

• Chakrasystemet, Meridiansystemet samt Yin-Yang principer.

• Massage med tekniker från bland annat Indisk huvudmassage, Thaimassage och Svensk Klassisk Massage som passar i ett yogasammanhang.

• EFT (Emotional Freedom Technique) för att frigöra energiblockeringar samt grundprincipen i Byron Katies The Work för att bryta negativa tankemönster.

• Undervisningspedagogik & praktik: Träning i att leda grupper samt utveckling av din verbala förmåga. Allt för att du på ett ödmjukt och inspirerande satt skall kunna vägleda andra. Du lär dig även grundläggande korrigering och så kallad ”hands-on” teknik för optimalt utförande av positioner.

• Andligt ledarskap & etik

• Lektionsplanering & marknadsföring

• Yogaterapi: Du lär dig att känna in fysiska och mentala hinder och sedan anpassa positioner så att gamla skador kan läkas och nya förhindras. Assistering med influenser från Thaimassage och Indisk Huvudmassage ingår.

• Lifecoaching: Personlig utveckling är en viktig del på utbildningen för att du som person ska kunna växa in i lärarrollen och finna balans i ditt livs alla delar.

• Sharing: Samtalscirkel där var och en tränas och ges möjlighet att uttrycka sig från hjärtat, tala till punkt samt att bli hörd. Du lär dig även att lyssna med hjärtat.

• Yogisk Kosthållning -Och mera

När kan jag börja och vad krävs?

Vår nästa Hatha yogalärarutbildning startar 13 februari 2011 och All undervisning sker på Ängsbacka kursgård i Värmland. Inga förkunskaper krävs på yogalärarutbildningen. -Undervisningen anpassas till din nivå.

 

Schema

lördag

9-18 Introduktion i gruppen och till Ayurvedayoga Hatha yoga & pranayama sharing

gemensam ayurvedisk lunch

introduktion till ayurveda (fem element, doshor, 3 gunor) del 1 meditation fika introduktion till ayurveda (fem element, doshor, 3 gunor) del 2 meditation & avslut

 

söndag 8-17

Praktisk ayurvedisk morgonrutin Hatha yoga & pranayama sharing gemensam ayurvedisk lunch analys av obalanser och doshor del 1 meditation fika åtgärder för obalanser/ doshor del 2 meditation sharing & avslut

Hemsidor Sverige inom Yoga Vi rekommenderar den yogaintresserade att besöka www.omyogaom.se

Du kan även se oss på: http://www.studentum.se/Hatha_Yoga_Laerarutbildning_65932.htm

 

Praktiska Upplysningar!

Lärare: Denna introduktionskurs leds av Marie Nygren. Marie Nygren har ägnat de senaste10 åren åt personlig utveckling och är Yoga och Mindfulnesslärare, Personlig coach, Ayurvedisk Hälsorådgivare samt är även Sundoor Firewalking & Spiriutal Leadership certifierad. Dina frågor om kursen innehåll besvarar Marie på ashtangamarie@gmail.com eller 070-6311251 begin_of_the_skype_highlighting 070-6311251 end_of_the_skype_highlighting (dagtid). Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs Kursdatum och kurstider: OBS! Inga kursdatum i nuläget. Helgen den 20-21 nov är inställd! 09.00 – 18.00 lördag den 20e november och 08.00-17.00 söndag den 21 november. Kursort: Stockholm Sista ansökningsdag: 1 november eller i mån av plats. Utbildningskostnad: 1 950kr Kost & Logi tillkommer. Sök på internet för ditt val av boende Företagsfaktura: Plus moms